Branding România: Româncele de la Romanian United Fund care au construit o rețea de peste 60 de comunități ale românilor de pretutindeni, deveniți ambasadori ai „Drumului Care Unește – Via Transilvanica”
Proiectul Via Transilvanica „Drumul Care Unește” al Romanian United Fund (RUF) din Chicago a adus – probabil pentru prima oară - un program de branding identitar pentru peste 60 de comunități de români din lumea largă.
Născut la inițiativa Tășuleasa Social cu 5 ani în urmă, proiectul Via Transilvanica „Drumul Care Unește” - traseul de lungă distanță care străbate România de la Putna, unde odihnește Ștefan cel Mare, până la Drobeta, pe unde a intrat în țară Regele Carol I, - este un proiect de branding național prin natură, tradiție și spiritualitate românească, de promovare a moștenirii naturale și culturale printr-un concept care îmbină dragostea de țară cu tehnologia și sustenabilitatea.
Pe de o parte, cei 1400 km ai traseului aduc un suflu nou de prosperitate celor peste 400 de localități prin care străbate țara. Pe de altă parte, „Drumul Care Unește” a reușit și o coagulare de comunități fără precedent prin sute de “ambasadori” din rândul românilor de pretutindeni și al prietenilor României.
Seturile de materiale Via Transilvanica, de la Ghidul Drumețului la materiale video sau de la mini-borne de traseu la bean-bags și corturi de eveniment, au fost produse și distribuite de către RUF, gratuit, către cei care s-au înscris pe lista doritorilor în urma unei largi campanii de promovare internațională.
Acesta este un „drum care unește” virtual, dincolo de granițe, care aduce împreună comunitățile de români printr-o poveste identitară cu care sa se poată prezenta cu mândrie în fața societății din care fac parte.
În perioada mai - noiembrie 2023, peste 60 de comunități din Diaspora, din SUA și din alte țări, au fost dotate cu seturi de materiale de promovare a traseului Via Transilvanica, câștigător al Marelui Premiu al Publicului la Gala Premiilor Europa Nostra.
Proiectul „Drumul Care Unește” a fost inițiat și derulat de către echipa Romanian United Fund, SUA – de la design la producție, diseminare și promovare către romanii de pretutindeni. Este probabil pentru prima oară când zeci de comunități din întreaga lume beneficiază simultan de un set coerent, valoros și vizibil de materiale de prezentare și participare la nivelul celor mai respectate târguri, festivaluri sau evenimente, ca parte dintr-o poveste pozitivă și fascinantă despre România ca brand de cultură sau destinație turistică.
Nevoia de proiecte de țară, de simboluri autentice și actuale în același timp, în special în zona de tradiție și spiritualitate, este una reală, profund resimțită de toate generațiile și un potențial catalizator de mare putere al unității și solidarității românilor de pretutindeni. Aceasta este nevoia de proiecte emblematice, flagship, care să puncteze în memoria românilor dar și a societăților de reședință, valoarea identitară și spiritul românesc.
Via Transilvanica - „Drumul Care Unește”, prin ochii româncelor din echipa RUF care au făcut posibil acest proiect:
„Trăiesc în America de câțiva ani. De câte ori mă întorc în România ajung la Tășuleasa și pe Via Transilvanica. Experiența este unică, autentică și de o valoare inestimabilă. Pe Via Transilvanica există TIMP, există AER curat, peisaje mirifice, OAMENI autentici și primitori, HRANĂ spirituală și gastronomie sănătoasă. De câte ori ajung acolo, aș vrea să rămân definitiv. După prima vizită la Tășuleasa/Via Transilvanica am povestit prietenilor români din Chicago și în următorul an am mers împreună în vacanță pe VT. Aș lua cu mine pe fiecare român din diaspora să redescopere pe Via Transilvanica spiritualitatea, tradițiile, gastronomia, frumusețea și dragostea semenilor, valorile autentice ale României”
Georgiana Merdariu, Director RUF Chicago
„Din 2018, particip la festivaluri internaționale și multiculturale în SUA, printre care și Around the World Cultural Food Festival din Washington DC, cel mai mare festival multicultural organizat în capitala Americii, interpretând și promovând muzica populară și portul tradițional românesc din toate zonele României, de la Maramureș la Dobrogea. Este foarte important pentru noi, românii din diaspora, să ne ținem vie identitatea românească și să arătăm lumii frumusețile și bogățiile tradiției românești. Din păcate, spre deosebire de alte etnii, români duc lipsă de materiale de expunere și prezentare a tradițiilor și spiritualității românești de calitate, cu un concept clar și interesant pentru societatea modernă.”
Andreea Rebaltescu, RUF Communication Director Stafford, Virginia, SUA (Credit foto: Felix Barca)
„Orice român din lumea largă poate să dea sfoară în țară că avem o cultură, o limbă minunată, tradiții și rădăcini din atâtea culturi care s-au întâlnit pe teritoriul României și au creat o bogăție culturală pe măsura bogăției naturale. Cu toții putem pune România pe harta lumii așa cum merită. Iar noi suntem aici pentru toți cei care vor să se bucure de materiale de promovare de care să fie mândri, să călătorească pe Via Transilvanica, să fie parte cumva din poveste – inclusiv prin a avea propria lor bornă pe traseul care străbate și unește tara.”
Diana Gini, RUF Diaspora Community Development, Madrid
„Proiectul "Drumul care unește" a adus o bucurie palpabilă în inimile românilor din întreaga lume. Primind kiturile de participare la expoziții pe care le-am oferit, oamenii au simțit o legătură puternică cu rădăcinile lor culturale. Fiecare pachet a fost nu doar o simplă colecție de materiale, ci o fereastră către tradițiile și valorile autentice ale României. Prin intermediul acestui proiect, lumea a descoperit că "Drumul care unește" este mai mult decât un traseu fizic - este o călătorie emoțională care consolidează unitatea și mândria românilor de pretutindeni.”
Cosmina Ungur, RUF Chicago
Orice imigrant român în SUA, Canada, Europa, Africa sau Noua Zeelandă, întrebat fiind la un moment dat despre țara lui, poate să vă spună că România este cunoscută în afara granițelor sale ca și țara lui Dracula, a copiilor orfani, o fostă dictatură comunistă sau, în cele mai bune cazuri, țara lui Hagi și Nadia Comaneci. În unele cazuri, în mod eronat, România este considerată o țară ex-sovietica, „care vorbește limba rusă”. Proiectul creat de Romanian United Fund își propune promovarea imaginii României în străinătate prin intermediul Via Transilvanic, un brand turistic și cultural românesc care poate deveni astfel un adevărat simbol pentru România secolului 21 - o țara ce vrea sa se redefinească prin tradiție dar și prin valori europene, prin ospitalitate dar și prin sustenabilitate.
Via Transilvanica este o modalitate prin care diaspora se re-conectează cu România - virtual, prin simbolistica, mesajele și poveștile sale, precum și prin încurajarea vizitării României ca destinație turistica sau de investiții, așa cum foarte bine o definește Alin Ușeriu, fondatorul Tășuleasa Social: „Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de pe malul Dunării până la crestele munților. Via Transilvanica este identitate. Pentru că ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria, tradițiile, spiritul și astfel să ne înțelegem mai bine pe noi ca nație.”
„Drumul Care Unește” nu doar promovează un brand de țară românesc către comunitățile din diaspora românească globala prin intermediul proiectului Via Transilvanica dar în primul rând îți propune să consolideze astfel mediul asociativ românesc global, să creeze rețele noi, să deschidă conversații relevante în jurul promovării moștenirii autentice românești, a patrimoniului natural, cultural și spiritual.
Știați că...?
- Via Transilvanica începe de la Putna, unde odihnește Ștefan cel Mare, și ajunge până la Drobeta Turnu-Severin, unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol I.
- Cei 1400 km de Via Transilvanica trec prin 10 județe: Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș Severin și Mehedinți.
- Via Transilvanica este oportunitatea cea mai nouă și mai sigură de a explora - singur, dar ghidat - frumusețile naturale, tradițiile și istoria locurilor.
- Via Transilvanica poate fi considerat echivalentul românesc al Camino de Santiago din Spania sau al Appalachian Trail din SUA. Mai mult, în plus față de aceste celebre trasee în natură, prin faptul ca trece prin foarte multe localități, VT oferă și posibilitatea explorării ospitalității românești, a frumuseții monumentelor istorice, a bucătăriei românești de zi cu zi dar și de sărbătoare sau cu valoare religios-culturală în mediul rural mai ales, precum și a diversității etnice a României.
- VT trece prin 107 teritorii administrative care în acest fel au oportunitatea de a dezvolta zone turistice, de atracție spirituală, culturală și etnică pe care puține astfel de inițiative au oportunitatea de a o face. VT contribuie deci la menținerea unei infrastructuri care poate facilita dezvoltarea a aproximativ 400 de comunități rurale pe care le străbate traseul.
- Amenajarea Via Transilvanica a însemnat până acum aportul a peste 10,000 de voluntari din România și din străinătate, creând network-uri și comunități fără granițe.
---
RUF multumeste si pe aceasta cale partenerilor sai regionali si globali pentru sprijinul oferit proiectului Drumul Care Uneste!
Acest text face parte din proiectul „Drumul Care Unește” derulat de Romanian United Fund cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.